onsdag 20 april 2011

Hund eller katt?

Ett husdjur kan vara en god vän, om inte för livet så åtminstone under ett antal fina år tillsammans. En gång hade jag en liten mus som försvann under tröskeln i sommarstugan. Minns att det gjorde mig väldigt ledsen.

Att välja husdjur är inte så enkelt. Mycket hänger på vilken typ av människa du är. Man brukar till exempel tala om hundmänniskor och kattmänniskor. Låt oss därför avgränsa diskussionen till ett val mellan hund och katt. Det är även våra vanligaste husdjur så det passar bra.

Hundmänniskor är sällan personer som skulle kunna uppfinna dynamiten. Tänk er Pluto när Musse hugger granen på julafton. Eller Ådi. Dum uppsyn, nästan lite dreglande, men alltid på gott humör. Sådana är även hundmänniskor. Varma och godhjärtade människor som är enkla att ha med att göra. Inga konstigheter. Ett otrevligt beteende som är förknippat med hundar är att de sniffar varandra i baken.

Katter är intelligenta, men kan ibland uppfattas reserverade. Det beror på att katter har integritet. De kelar inte med vem som helst. Likadana är kattmänniskorna. De har integritet och släpper inte vem som helst inpå livet. De föredrar intellektuellt utbyte framför prat om väder och vind.

Frågan "vilket husdjur ska jag välja?" besvaras således lämpligen med följdfrågan "vem är jag?"

2 kommentarer:

  1. Jag har märkt att hundmänniskor ofta har behov att bestämma över andra. Det har inte kattmänniskor - man kan ju ändå aldrig bestämma över en katt. Vad tror du om detta?

    SvaraRadera
  2. Det är helt riktigt att sådana tendenser finns, men sambandet är idag något för svagt för att man ska kunna göra en generalisering. Mer forskning behövs.

    SvaraRadera